MALO DRUGAČIJI VODIČ KROZ ISTANBUL: Svi znate za Aja Sofiju, ali ove preporuke lokalaca će vas kupiti (FOTO)
Istanbul, Foto: Teodora Škobo, AP Photo Emrah Gurel

PUTOVANJE

MALO DRUGAČIJI VODIČ KROZ ISTANBUL: Svi znate za Aja Sofiju, ali ove preporuke lokalaca će vas kupiti (FOTO)

Otići u Istanbul po prekoruci lokalca je posebno iskustvo

Objavljeno:
T Š

Grad koji je kroz istoriju poznat kao Vizantion, Konstantinopolj i Carigrad, a danas kao Istanbul, česta je turistička destinacija širom planete, a naročito na Balkanu. Svi znaju za Aja Sofiju, Plavu Džamiju i Pijacu začina, međutim, otputovati u ovaj grad sa preporukama lokalaca je sasvim drugačije iskustvo.

Ovo su neka mesta koja su nam preporučili ljudi iz Turske, a koja svakako morate posetiti. Nećemo mngoo dužiti o atrakcijama koje svi znaju, pa ćemo se više fokusirati na preporuke o hrani i mestima koje lokalci vole.

Mesta od kulturno-istorijskog značaja

Prvo i najvažnije - posetite Aja Sofiju, Plavu džamiju, ali i krstarenje Bosforom ne smete da propustite. Galata toranj je takođe neizostavan za posetiti, odakle možete da vidite ceo Bosfor.

1 / 5 Foto: Teodora Škobo

Obavezno idite i do Sultanove džamije, sa koje se pruža neverovatan pogled na grad. Takođe možete posetiti neke od kafića na spratovima zgrada, gde po ceni jedne kafe možete videti celu panoramu Istanbula. Takođe, ukoliko idete u proleće, u Gulhane parku možete prisustvovati neverovatnom prizoru - na hiljade lala u raznim bojama se prostiru širom parka.

Međutim, po njenom saveti, obišli smo Topkapi palatu, koja je ujedno i muzej, i ostavila nas je bez daha. I sama je rekla kako joj je ovo lično omiljeno mesto u Istanbulu. Topkapi plata je poznata kao rezidencija Sultana za vreme Otomanskog carstva, ali i njihovog dvora.

Savet - ukoliko se odlučite da posetite Aja Sofiju, najbolje je da odete pre samog otvaranja oko 9 ujutru, ili predveče, jer su tada najmanje gužve.

Lokalna mesta za posetiti

Od lokalnih mesta, najviše pohvala su dobili naselja Karakoj i Kadikoj.

Karokoj se nalazi na evropskoj strani i tu se nalazi mnogo barova i restorana, ali i preukusne ulične hrane, a nekoliko puta je naglasila kako moramo probati "Balik Ekmek" tradicionalni turski sendvič.

Ipak, možda i najvažnija preporuka od svih je baklava iz mesta "Karaköy Güllüoğlu" koja je nešto najukusnije što možete probati u Istanbulu.

Što se tiče Kadikoja, to je naselje na Azijskoj strani istanbula, i svega 30 minuta brodom od evropskog dela, a tamo možete naći mnogo jeftinije i raznovrsnije suvenire, ali i posetite vrhunske restorane i pivnice koje su, pored povoljnosti, prepune gostoprimljivih ljudi.

Pored Kadikoja, popularno mesto za noćne izlaske je i Bešiktaš, koji se nalazi na evropskoj strani.

Ovde ćete videti pravu tursku kulturu, jer ovde, pored turista, dosta mladih lokalaca dolazi da izađe i popije piće sa društvom. A za dobru hranu, posetite "Ciya Sofrasi" u Kadikoju, gde možete isprobati tradicionalnu tursku kuhinju.

Savet - naručite više manjih porcija kako biste iskusili pravi ukus Turske. Obavezno probajte lahmacun - tursku picu.

Ako niste shvatili do sada, Turci mnogo poštuju svoju kuhinju i to je stvar koju najviše preporučuju.

U loklanom mestu "Mado" u Istiklal ulici, možete probati preukusnu lokalnu kuhinju na evropskoj strani Istanbula. Takođe, tu možete naći i tradicionalni Turski doručak.

Što se konkretne hrane koju morate da probate tiče, izdvojila bih:

  • Manti (mantije)
  • Simit (đevrek)
  • Borek (burek) - obavezno piti AJRAN (turski jogurt koji je dosta drugačiji nego kod nas
  • Menemen (jelo koje je često uključeno u Turski doručak, a sadrži jaja i povrće)
  • Turkish Delight (ratluk i lokumi) - odličan suvenir za sve sladokusce
  • Kebab (preporuka za lokalno mesto Ali Baba Iskender Kebapcisi u Bešiktašu)
1 / 8 Foto: Teodora Škobo

Ogromna preporuka je na turski čaj i kafu, intenzivnog ukusa i još intenzivnijeg mirisa.

Turska kafa
Turska kafafoto: Teodora Škobo

Što se tiče prevoza u Turskoj, veoma je jednostavno i dobro organizovan, pa ćete moći bez muke da se vozite po gradu. Možete kupiti karticu koja traje neograničeno i na nju uplaćivati karte po potrebi. Ono što je plus je to da jednu karticu može koristiti više osoba, tako da ako idete u paru, nećete morati bespotrebno kupiti dve kartice. Karte dopunjujete na trafikama i aparatima širom grada,

Prevoz u Turskoj
Prevoz u Turskojfoto: Teodora Škobo

Bonus video:

02:33

TOPLA JESEN MAMI NA PUTOVANJA! U Srbiji popularne banje i planine, Budimpešta najeftinija, a evo koja je NAJTRAŽENIJA destinacija

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.